Cumartesi, Mart 22, 2008

Yunus Emre Türbesi


XIII. yy.’da yaşayan Yunus Emre’nin memleketi, doğduğu, yaşadığı ve öldüğü yer hakkında birbirinden farklı görüşler ve iddalar olduğu bilinmektedir. Prof. Fuat Köprülü başta olmak üzere, Abdülbaki Gölpınarlı, Prof. Şehabettin Tekindağ, Halim Baki Kunter, Cahit Öztelli, İ. Hakkı Konyalı ve daha birçok bilim adamı ve araştırmacı buldukları belgeler ve derledikleri bilgilerle ve kendi yorumlarını da katarak çeşitli kitaplar yayınlamışlardır. Ancak bu çalışmalar sonucu Yunus Emre’ nin memleketi, kimliği, gerçek mezarının nerede olduğu konusu kesinlikle açığa kavuşturulmamıştır. Bugün Yunus Emre’ye ait olduğu ileri sürülen yirmiden fazla mekan veya mezarın sadece beşi bir anıt mezar veya türbe halinde biçimlendirilmiştir. Bunlar Afyon’un Emre Sultan Köyündeki, Isparta’nın Uluborlu ilçesi merkezindeki, Eskişehir’in Yunus Emre köyündeki, Karaman merkezindeki ve Aksaray İli Ortaköy ilçesi Sarıkaraman’daki anıt mezarlardır.


Aksaray İli, Ortaköy ilçesi Sarıkaraman Kasabası Reşadiye Köyünde bulunan ve halk tarafından Ziyaret Tepesi olarak adlandırılan bu tepe ismini Yunus Emre’ye atfedilen bir türbenin bulunması nedeniyle almıştır. 29 Eylül 1995 tarihinde



Aksaray’da gerçekleştirilen Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Sadık Tural yaptığı konuşmasında, öğrencisi Mustafa Tatçı’nın Yunus Emre hakkındaki Kütür Bakanlığı tarafından yayınlanan Doktora Tezindeki görüşlerini sıralamıştır.

“Yunus Emre Miladi (1240-41)de doğmuş, 82-87 sene yaşamış (1329-30) da vefat etmiştir. Hacı Bektaş-i Veli’nin hakka yürümesinde Yunus’un yaşı takriben 35’dir.Ahi Evranın 1267’de vefatında henüz 21 yaşında.”

Mustafa Tatçı nerede doğduğu, nerede yaşadığı hakkındaki bütün iddiaları tek tek alt alta getirir. Kati olarak bir neticeye varmakla beraber günümüze kadar bulunan belgelere göre Yunus’un Orta Anadolu’da bir merkezde yaşadığının kesin olduğu belirtilmektedir. Bütün yazmalardaki ifadelere göre şöyle bir değerlendirme var. Sarı Köyde kıtlık nedeniyle Hacı Bektaş Sultan Dergahına gidecek, buğday alacak ve kağnıyla akşama geri dönecek. Böyle bir bilgiyi haritaya taşırsanız Eskişehir’i bulamazsınız, başka bir şehir bulursunuz. Bir ucu Hacıbektaş kasabası, bir ucu Sarıkaraman veya Sarıköy diğer ucu Tapduk köyü olan bir üçgen. Yunus Emre bu üçgenin içinde yaşamıştır.
Yunus Emre Anadolu’da doğdu , vefat etti, fakat ruhu bütün dünyada yaşıyor Yunus Emre sadece Türkler için değil dünya için evrensel bir şairdir. Evliyalar ve büyük şairler katında dil, din, milliyet farkı gözetilmez. İşte Yunus Emre’de bu özelliği ile evrenseldir ve dünya şairidir.

Hiç yorum yok: