Cumartesi, Mart 22, 2008

ŞEYH HAMİD-İ VELİ (Somuncu Baba) TÜRBESİ


Şeyh Hamid-i Veli Türbesi ve Mescidinin Yeri: Aksaray il merkezi içinde kuzeydoğu tarafından Kılıçarslan tepesi eteğinde bulunan ve Evliyalar mezarlığı olarak adlandırılan Evrah Kabristanı içinde bulunmaktadır.
Bugün türbe ve mescid Evrah kabristanına girişte devam eden yolun 300 metre ilerisindedir. Yolun sağında yer almaktadır. Çevresi eski ve yeni mezarlarla çevrilmiş durumdadır. Türbe ve mescid yaklaşık olarak 80 - 100 m2’lik bir alan içerisinde yapılmıştır. Mescid kısmının bulunduğu bina aslen kesme taş yapı olup iki kubbelidir. Binada yapılan yeni onarımlarla dış kısmı sıva ile kaplanmış ve yeşil renkli boya ile de boyanarak yapısının aslı bozulmuştur. Tübenin dış kısmı çevre duvarı ile çevrelenmiş üstüne demir parmaklık yapılmıştır. Şeyh Hamid-i Veli’ye ait türbe açık bir türbedir. Bu türbede Şeyh Hamid-i Veli’ye ait mezar bulunmaktadır. Mezar mermerden yapılmıştır. Baş taşında ise (Arif Billah Kutbul Evliya Şeyh Hamidüddin Ebu Hamid Aksarayi Ruhuna Fatiha Ölümü H. 815 M. 1412) yazısı bulunmaktadır. Ayrıca Şeyh Hamid-i Veli mezar haznesinde torunları ve yakınlarına ait olan mezar taşları bulunmaktadır. Mezar taşları üzerindeki yazılar yenidir. Mermer üzerine işlenmiştir.



Şeyh Hamid-i Veli mescidi iki kubbelidir. Girişte sağda kalan ilk kubbede mescid kısmı yer almaktadır. Burası sonradan tamir edilmiş ve günümüz malzemesiyle yeniden iç düzenlenmesi yapılmış, ibadete açık bulunmaktadır. Solda ikinci kubbenin olduğu kısımda demir kapıyla türbedar odasına girilir. Türbedar odasında ki iç kısma girildiğinde 1,5 m x 1,5 m. ebadında tek gözlü penceresi olan çilehane denilen küçük girişinde duvara oturtulmuş mermer levha üzerinde hicri 807 yılında yapılmış olduğu söylenen ve yeni yazıyla yazılmış çilehane kısmı yer almaktadır. Açık türbenin arka kısmında Şeyh Hamid-i Velinin itikafhanesi yer almaktadır. Demir kapı açıldığında hafif meyilli dehliz görünümlü bir yer karşımıza çıkmaktadır. Merdivenle inilen bu uzun koridordan arada duvarın kuzeyinde iki, doğusunda bir adet niş bulunmaktadır. Kemer şeklinde üst kısım oluşturulmuştur. Bu dehliz koridorun önü kapatılmış arka kısmındaki 2 x 1,30m. ebadındaki odaya 70 x 40 cm. ebadında son derece küçük ve ancak diz çöküp eğilmek suretiyle girilebilecek olan bir kapıdan girilmektedir. Yapıda günümüze ulaşan bir iki tane mezartaşı vakfiyesi bulunmaktadır

Hiç yorum yok: