Perşembe, Nisan 03, 2008

Sah-i Urfa Seyyid Abdulbaki


Kısa Bilgi
Muhammet Raşit Hazretlerinin (Ksa) dayısı olan S.Abdülbaki Hz (Ksa) O'nun ilimdeki ilk hocasıdır. Kendisi de aynı zamanda Gavs Hz'den (Ksa) ders almaya devam ediyordu.Ama, takdiri ilahi öyle olmuştur ki daha sonra Muhammet Raşit Hazretlerine (Ksa) tasavvuf yönüyle tabi olup O'ndan irşad icazeti almıştır.
Halifelik
Muhammet Raşit Hz'nin (Ksa) irtihalinden sonra bir vesile ile kendisine "Halifeliği nasıl aldınız? " diye sorulduğunda şöyle cevap verdiler:
" Halifelik kendinden değildir, bizzat Allah Rasulü'nün işaretiyle verilir. Bütün Saadattan işaret gelir, Seyda Hz (Ksa) karar verir öyle verirler. Bu halifelik ihlasla, muhabbetle ve sağlam itikadla olur. Eğer tek bir mürşidin elinde olsa onu evlatlarına da verir. Ancak bu amelle, tasdikle ve ihlasla olur. Kişinin kendi elinde değildir. Bazen 20 sene çalışır verilmez, bu Allah'tandır."
Sûfi nasıl olmalı
Yine şöyle anlattı:
Hem Gavs hem de Sultan Hz (Ksa) şöyle anlatıyorlardı:
"İnsan tarikata girdiği zaman onun çok ahlaklı çok iyi olması gerekir ki dışardaki insanlar onu görüp ahlakından etkilensinler. 'Önceden nasıldı şimdi nasıl oldu, demekki tarikat güzel bir şey biz de girelim' desinler."

Hiç yorum yok: