Pazar, Nisan 06, 2008

Iman ve Rükünleri NEDİR ?

Selef-i Salih'in yani ehl-i sünnet ve'l-cemaat'in iman esaslari ile ilgili inançlari, Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in Cebrail aleyhisselam hadisinde haber verdigi sekilde alti esasa iman etmek ve onlari tasdik etmek diye özetlenebilir. Peygamber Efendimiz sallalahu aleyhi vesellem Efendimiz bu hususta kendisine soru sormak üzere gelen Cibril aleyhisselam'in imanin mahiyeti ile ilgili sorusuna söyle cevap vermistir:
"(Iman) Allah'a, meleklerine, kitaplarina, Resullerine, ahiret gününe inanman ve hayri ile serri ile kadere iman etmendir. (Buharî ve Müslim, Kitahu 'l-Iman 'da) O halde iman bu alti temel üzerinde yükselir. Bu temelden birisi yikilacak olursa, elbette ki o insan mü'min olamaz. Çünkü o kimse imanin esaslarindan birisini yitirmis olur.
Nasil ki bir yapi ancak temel esaslari üzerinde yükselebiliyorsa, iman da ancak temel esaslari üzerinde yükselir.Iste bu hususlar imanin rükünleri (esaslan)dir. Kitap ve sünnetin delalet ettigi dogru sekli üzere bütün bunlar gerçeklesmedikçe iman da tamam olmaz. Bunlardan birisini inkâr eden bir kisi iman etmis olmaz.

Hiç yorum yok: