Pazar, Mart 30, 2008

İLİM VE MANEVİ ZENGİNLİKLERİYLE TİLLO

TİLLO tarihi seyri içinde önemli bir ilim ve kültür merkezi olmuştur. Bağrında yetiştirdiği sayısız evliya ve âlimlerle sayesinde Evliyalar ve Bilim diyarı olarak bilinmektedir.
TİLLO'DA yetişmiş ve İsmail Fakirullah Hz.lerinin talebesi,büyük Türk ve İslam mütefekkir ve bilim adamı İbrahim Hakkı Hz.lerinin ilmi yönü ve verdiği eserler ile ilgili kısa bilgi sunulmuştur.
İbrahim Hakkı Hz.leri hayatı boyunca verdiği 58 eser yanında ana eseri MARİFETNAME dır. Marifet name çok geniş kapsamlı, Ansiklopedik özelliği taşıyan, Matematik, Astronomi, Fizik, Kimya, gibi pozitif ilimler yanında sosyoloji, psikoloji, fizyoloji gibi cemiyetlerin ahengi ile ilgili kök bilgileri ihtiva etmektedir. İbrahim Hakkı Hz.lerinin vermiş olduğu eserler üzerinde ikiyüzelli sene geçmesine rağmen bütün bilgiler hala yepyeni ve tazeliğini korumaktadır. Yerçekimi, atomun yapısı, atmosfer ve hidrosferin meydana gelişi ile ilgili vermiş olduğu bilgiler günümüzde ki bilgilerle aynı seviyededir. Aynı şekilde Güneş sistemi, yıldızlar, uzay ve kâinatın yapısı, gezegenler, gökyüzündeki türlü olayları konu edinen kozmografya ve astronomi dalında devrinin anlayış sınırlarını aşan ve bugün dahi kavranılması güç bir ölçü genişliği içinde çok değerli eserler vermiştir.
İbrahim Hakkı Hz. Eserlerinde pozitif ilimleri sade ve anlaşılır bir dille anlatmış, Teorik bilgiler yanında birçok teknik araç ve gereç kullanarak teorik bilgilerin kullanıldığı ve anlatımını göstermiştir. Bunu en güzel örneği mürşidi ve hocası Fakirullah Hz.leri için yaptırdığı ve kendisinin de içinde metfun olduğu, ASTRONOMİ ve mimari bilim harikası olan ışık hadisesinin oluştuğu türbedir.

Hiç yorum yok: